Lekarz pierwszego kontaktu

z10978004Q,Fot--Charles-Sykes-Rex---Rex-Features-EAST-NEWS--B

W dobie dwudziestego pierwszego wieku, w krajach gdzie dostęp do służby zdrowia jest zapewniony konstytucyjnie, a więc jest powszechny, każdy ma prawo do posiadania i korzystania z pomocy lekarza pierwszego kontaktu. Lekarz ten dba o nasze zdrowie w sytuacjach gdy mamy problem z naszym organizmem lub gdy zaobserwujemy cos niepokojącego. Warto pamiętać wtedy, że powinniśmy udać się do miejscowej przychodni zdrowia i zapisać na wizytę do lekarza pierwszego kontaktu, który następnie zbada nas i poleci wykonanie konkretnych badań. Każdy człowiek powinien wybrać sobie takiego lekarza z listy zaproponowanej przez daną przychodnię i korzystać z jego pomocy gdy jest taka potrzeba. Oczywiście istnieje możliwość korzystania z pomocy prywatnych lekarzy, jednak nie każdy posiada na to odpowiednie środki, stąd też państwo dba również i o tą grupę społeczeństwa. Każdy doskonale wie, że lekarze są bardzo różni jednak priorytetowe znaczenie powinien mieć dla nich pacjent i jego zdrowie, dlatego z naszej strony powinien być to świadomy wybór.